26 Ağustos 2024 Pazartesi

Karaisalı / Ramazanoğlu Diyarı

 Karaisalı 

Murt diyarı , murtçular yurdu….

İlçenin adı Ramazanoğlu Kara İsa Bey’e atfen  verilmiştir.


Adana’nın merkeze 50 km uzaklıktaki  ilçesi

Tarihi Romalılara kadar dayanır ( o zamanki ismi Midilli)

Selçuklular zamanında ismi  Çeçenli / Çeçeli olan şirin ilçe


Ramazanoğlu diyarı 

Önemli tarihi miras ve doğal alanlar , tarım hayvancılık , yayla turizmi ve yörük kültürünün yaşatıldığı açık hava müzesi 

Milvan kalesi (Roma )

Keçi Kalesi 

Kesiri han( Bayram Paşa Kervansarayı)

Yanık kale( Roma )

Varda (Alman/Alaman )Köprüsü 

Çeviklik Kalesi ( Kızıldağ Yaylası)

Yer Köprü 

Körkün Kanyonu

Dokuz oluk

Kapıkaya Kanyonu ve pek çok değişmemiş güzellikler …

Sıkma (patates ve peynirli) , ıspanaklı saç böreği ( D börek),güveç, yuka  ( yufka) ekmek ,ovalamak ( öfelemeç/övelemeç)küncülü  mayalı ekmek, ( susamlı) bezime , ebe gömeci ekşileme , saç arası , saç kavurma ,kelle paça,şırdan, karın dolması , saçta karın kavurma, soğan kebabı , analı kızlı , içli köfte , dul avrat aşı ,Tatar , toparlak(topalak/ köfteli yahni), sulu sepen , etli dövme pilavı, yüksük çorbası, erişte , yoğurtlu mercimekli çorbalar,kabak çitme(çintme), (dut ve asma )yaprak sarma ,lahana sarması , dolma ekşili ıspanak yemeği,lepe  çorbası , kısır , mantı, közlenmiş patlıcan biber salatası  ,babagannuş ( közlenmiş patlıcan ve biber salatası)çoban salata , paluze, cevizli sarı burma , lokum ( lokma tatlısı)Karakuş tatlısı , pekmez çeşitleri (harnup , andız, üzüm pekmezleri)ve pekmez tatlıları köfter , pelte, bici bici,bandırma,cevizli sucuk, incir reçeli ( İncirli),   vb zengin mutfağı ,Dünya markası olmuş  Karaisalı biberi ve biber salçası ….

Baklavadan gönüllü ( daha iyi ) diye satılan Salbaş karpuzu simgeseldir…

Karaisalı Yörük kültürünün tamamen kaybolmadığı murt ( Mersin bitkisi ) diyarı , Murtçular Yurdudur…

Ayşe Atlı/Belhi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder