17 Mart 2025 Pazartesi

 Adana Mutfağı ( Çukurova Yöresi)

Yaşamak için değil yemek için yaşayanların şehridir diyebiliriz Adanamız için..

Günün her saatinde yemeğe ulaşmak çok kolaydır Adana’da…

Eşsiz Adana mutfağı ise 

Tam bir kültür mozaiği …

Adana’da Kebap, sıkma , biber salçası , şalgam , bici bici öne çıksa da , hamur işleri  , unutulmaya yüz tutan yöresel yemekleri , atıştırmalıklar , pirinç yerine bulgurun  daha fazla kullanılması ve sokak lezzetleri  bakımından da hayli zengindir…Adana’nın kendine has yemek  çeşitlerinde köklü medeniyetlerin etkisi görülür… 

Yağlı ve etli yemeklerin ağır bastığı Adana mutfağında Arap ve Anadolu-Türk mutfağınının etkileri vardır…Yemekler et, un ,hamur , bulgur ,baharat , süt ürünleri, salça ve yoğun yağ kullanılarak  hazırlanır…Zeytinyağlı ve meze çeşitleri de oldukça  önemlidir…Bununla birlikte Adana’da sadece çeşitli meze ve zeytinyağlılardan oluşan bir sofrada eksiklik hissedilir ;bu da “sofranın 

 yavan bir dadı ( tadı) var “olarak ifade edilir…

Bici bici,paluze , meyve pestilleri , reçeller ,saç arası , küncülü bezime  (susamlı bazlama) , setikli bezime,mayalı , yufka ekmek ( yuka )sıkma , övelemeç,teleme,babagannuş ,fellah köftesi, ,vardabit ,ıspanak başı yemeği , lepe, mahluta, dul avrat çorbası , kesme aşı, erişte,kısır,mercimekli köfte, mercimekli bulgur pilavı, ıspanaklı , patatesli, peynirli ,lahanalı vb börekle ,saçta yapılan” D börek “, taş kadayıfı , (un ve irmik) helvası , kabak tatlısı,sarı burma tatlısı ,Karakuş tatlısı , lokma tatlısı ( lokum) , tahinli lahana sarması ,etli soğan yahnisi mumbar dolması , kelle paça,sarma dolma , kabak çintme ,acebek ( börülce)!,Tatar ( nohut ve yoğurtla tüketilen üçgen şeklinde yapılmış mantı ) yoğurtsuz tüketilen yüksük çorbası ( mantı ), Gül mantı ,Avgan pilavı , humus ,tarator (havuçlu, kabaklı) ,  teretür ( marul), ezme salata ,domates kurusu salatası, şalgam vb ilk akla gelen çeşitlerdir… Coğrafi  işaretli ürünlere örnek şalgam, kebap, Kozan portakalı , ( Salbaş)karpuzu ,şırdan,Kuytucak narı,içli köfte , taş kadayıfı, halka tatlı, Karakuş tatlısı , aşlama , kol böreği , analı kızlı ve bici bici sayılabilir… Sıcak iklim ve insanıyla önemli bir gastronomi kenti olma yolunda Adana son yıllarda çeşitli festival ve lezzet şölenlerine ev sahipliği yapmaktadır…Başta hocam rahmetli Fatma Çıkla hanımefendi ve katkıda  bulunanlara saygılarımla …

Ayşe Atlı/Belhi 

Kaynak Kişiler

Fatma Çıkla ( Çukurova Yemekleri Kitabı yazarı) 

Fatma Emelcikli Karaisalı /Adana 

Fatma Öztürk Pozantı / Adana

Saniye Çelik Karaisalı/Adana

Elife Hatipoğulları Tepebağ/Adana

Ayşe Öztürk ( Cafer Ayşe) Seyhan/Adana 

Hayriye Kaleağsı Pozantı /Adana 

Postlu Ayşe Aladağ/ Adana 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder